Dokunulmazlıkların Kaldırılması

1- Dokunuzmaklıkların Kaldırılması Tartışmaları Nasıl Başladı?

2016’da yapılan Anayasa değişikliğinin yolunu açan süreç, HDP’nin Özerklik ve Öz Yönetim tartışmaları ve 6-8 Ekim 2014’deki Kobani eylemleri nedeniyle 50’nin üzerindeki yurttaşın yaşamını yitirmesinden HDP ve eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ı sorumlu tutan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, artan terör olaylarını da gerekçe göstererek parlamentoya yaptığı dokunulmazlıkların kaldırılması çağrısıyla başladı.

Selehattin Demirtaş

“MHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasını destekleyecekmiş. Eyvallah, biz de hazırız. Buyurun, getirelim. Tek bir maddeyle Anayasa’da değişiklik yapalım: Bütün milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılsın!”

Başbakan Ahmet Davutoğlu

“HDP, savunduğu bu hendek siyasetinin bedelini kendi ödeyecektir. Kazdığı hendeğe mutlaka kendi düşecektir.”

Devlet Bahçeli

“HDP’li sözde siyasetçilerin dokunulmazlıkları kaldırılacaksa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu sorunu kökten çözelim.”

2- Hangi Partinin Kaç Fezlekesi Vardı?

129 milletvekili için toplamda 506 fezleke bulunuyordu. Fezlekelerin 25’i AK Partili, 51’i CHP’li, 45’i HDP’li, 7’si MHP’li, biri ise bağımsız milletvekiline aitti.

Demirtaş’ın 72, Kılıçdaroğlu’nun 39, Bahçeli’nin 8, Yüksekdağ’ın ise 11 fezleke dosyası bulunuyordu.

3- CHP Neden Kanun Teklifinine Engel Olmadı?

Değişikliğin referanduma götürülebilmesi için 330, doğrudan kabul edilmesi için ise 367 oy gereklidir. AKP + MHP’nin toplam milletvekili sayısı 356’dır. MHP’nin o dönemde AKP’ye olan desteği neticesinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin kanun teklifinin referanduma gitmesini engelleyecek milletvekili sayısına sahip değildi.

4- Kılıçdaroğlu Neden Referanduma Gitmedi?

Kemal Kılıçdaroğlu, HDP’nin özerklik ve öz yönetim tartışmaları, ülkede artan terör olayları, sokak eylemlerinde 50’nin üzerindeki yurttaşın yaşamını yitirmesi, mecliste bekletilen fezlekeler içerisinde AKP ve MHP’li vekillerin de olması, ayrıca iktidarın CHP’yi terörle ilişkilendirme çabası ve süreçte muhalefet çevresinde, referanduma gidilmesi durumunda dokunulmazlıkların kaldırılmasının engellenmesinin halka anlatılmasında yaşanacak zorluklar, dahası 2018 ve 2019 seçimleri için AKP’nin güçleneceği görüşünün hakim olduğu neticesinde, ikinci turda 367 oyla referanduma gerek kalmadan kanun kabul edildi.

5- Kılıçdaroğlu neden ‘Anayasaya aykırı ama evet diyeceğiz’ dedi, hangi maddeye aykırı?

İlgili madde, Anayasa’nın 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının 1’inci cümlesinde yer alan ‘Vekillerin tutuklanamayacağı’ ifadesinin uygulanmayacağı, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek olmasını içeriyor.

Sayın Kılıçdaroğlu’nun yakın çevresinde, süreçteki konjonktürün ve şartların uygun olmadığı, daha sonra kamuoyunda AKP’nin anayasayı çiğnediğinin tartışılması ve gündeme gelebilmesi için Kılıçdaroğlu’nun ileriye dönük ‘Anayasa aykırı ama evet diyeceğiz’ cümlesini kurduğu görüşü hakim..

İlgili Videolar

Nihat Yeşiltaş / Erkan Çakır

Selehattin DEMİRTAŞ İlgili Konuşması

 

Ahmet Davutoğlu (Dönemin Başbakanı) İlgili Konuşması..

 

Devlet Bahçeli İlgili Konuşması..