Bir Sayfa Seçin

İsnat ve Cevaplar

Dokunuzmaklıkların Kaldırılma Meselesi

SIKÇA SORULAN SORULAR

1- Dokunuzmaklıkların Kaldırılmasına Neden İtiraz Edilmedi.

2016’da yapılan Anayasa değişikliğinin yolunu açan süreç, 6-8 Ekim 2014’deki Kobani eylemleri nedeniyle 50’nin üzerindeki yurttaşın yaşamını yitirmesinden HDP ve eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ı sorumlu tutan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, artan terör olaylarını da gerekçe göstererek parlamentoya yaptığı dokunulmazlıkların kaldırılması çağrısıyla başladı.

Muhalefetin dokunulmazlıkların kaldırılması kanun teklifine itiraz edeceği, değiştirebileceği veya referandumu engelleyeceği milletvekili sayısına sahip değildi. Şöyle ki:

Değişiklik önergesinin referanduma gitmesi için 330 oy, değişikliğin referanduma gitmeden kabulü için ise 367 oy gereklidir. (AKP-MHP toplam milletvekili sayısı 357’dir.)

  1. Meclis milletvekilliği dağılımı şu şekildedir: Meclis Başkanı İsmail Kahraman dışında AKP’nin 316, CHP’nin 133, MHP’nin 40, HDP’nin ise 59 milletvekili bulunmaktadır. Bir milletvekili ise bağımsızdır.
  2. Kanuna ilişkin değişiklik teklifinin 1. maddesi 350 oyla, 2. maddesi ise 357 oyla kabul edildi.
  3. Oylama sonucunda teklifin birinci maddesine 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.

2016 yılında AKP, “Biz dokunulmazlıkları kaldırıyoruz, CHP kaldırtmıyor çünkü terör örgütlerine destek oluyor” gibi sokak söylemleri ile bu işten mağduriyet ve algı oluşturuyordu. Kılıçdaroğlu ise bu oyuna gelmedi, tam tersi bir manevra yaparak, “Madem dokunulmazlıkları kaldırıyorsunuz, tüm vekillerin dokunulmazlıklarını kaldırın” diyerek ters algı yarattı, sokağa mesaj verdi ve AKP’nin önünü kesti. Yine HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, “550 milletvekilinin tamamının dokunulmazlığını kaldıralım” şeklinde çıkış yaptı.

Süreçte muhalefet çevresinde, referanduma gidilmesi durumunda dokunulmazlıkların kaldırılmasının engellemesini halka anlatmakta zorlanacağı ve AKP’nin  güçleneceği görüşü hakimdi. Neticesinde, 2. turda 367 oyla referanduma gerek kalmadan kanun kabul edildi.

İlgili Videolar

Örnek Görüşler

Konu ile ilgili Kemel Kılıçdaroğlu’nun 27 Mayıs 2024 KRT TV ekranlarında yayınlanan KRT Soruyor adlı programında verdiği yanıt..