Ekmeleddin İhsanoğlu Meselesi

2014 Seçimlerinin Önemi Nedir?

Sayın Deniz Baykal’ın CHP Genel Başkanlığı döneminde, AK Parti’nin lehine %68,95 “Evet”, %31,05 “Hayır” ile sonuçlanan 2007 referandumuyla birlikte, halkın doğrudan oylarıyla Cumhurbaşkanı seçeceği ilk seçim 2014 yılında gerçekleşmiştir.

2007 e-muhtıra, çözüm süreci, 2010 Balyoz ve Ergenekon davaları, 2013 Gezi olayları, 2013’teki 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları seçim gündemini belirleyen başlıca gelişmelerdendir.

2014 Cumhurbaşkanlığı seçimi, aynı zamanda sandığa gitmeme ve boykot çağrılarıyla hafızalarda yer etmiştir.

Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Kılıçdaroğlu mu adayı gösterdi? Neden İhsanoğlu Tercih Edildi?

Hayır. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu, CHP ve MHP’nin ortak çatı adayıdır. O dönem meydanlarda Recep Tayyip Erdoğan; başörtüsü, türban ve milli beka vurgularını yineliyor, CHP’yi başörtüsüne düşmanlıkla, Kandil’den, Pensilvanya’dan ve “paralel yapının karanlık dehlizlerinden” medet ummakla suçluyordu.

CHP ve MHP öncülüğünde yürütülen görüşmeler sonucunda, kamuoyunda çok tanınmayan ama “uzlaşmacı, muhafazakâr, milliyetçi ve laik değerlere aynı anda hitap eden” bir isim olan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun aday gösterilmesine karar verildi.

Muhalif Seçmen Neden seçimi Boykot Etti ve Sandığa Gitmek İstemedi?

İhsanoğlu’nun adaylığının açıklanmasının ardından Emine Ülker Tarhan ve bazı milletvekilleri aday için imza vermedi. “CHP’li bir kişinin aday olması gerekirdi” görüşü muhalefet çevrelerinde dile getirildi ve “Aday bizi temsil etmiyor” tartışmalarının önü açıldı.

CHP içerisindeki tartışmaların yanı sıra sol ve sosyalist grupların boykot çağrısına katılması, HDP’nin seçimlere Selahattin Demirtaş’ı aday çıkarmasının da önünü açtı.

Seçim Nasıl Sonuçlandı?

Katılım oranı: %74,13 kaldı
Recep Tayyip Erdoğan: %51,79
Ekmeleddin İhsanoğlu: %38,44
Selahattin Demirtaş: %9,76
Boykot gerekçesiyle boş ve geçersiz oy kullanan kişi sayısı: 737.716

Neticede “Aday bizi temsil etmiyor, sandığı boykot edeceğiz” çağrıları, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalmasını engelleyen en büyük etkenlerden biri oldu.

Seçim İkinci Tura Kalsaydı Ne Olurdu?

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda, Selahattin Demirtaş’ın ilk turda elenmesiyle birlikte Erdoğan ve İhsanoğlu arasında geçecek yarışta, ilk tur sonucu baz alındığında Erdoğan’ın ikinci turda kaybedeceği neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.

İhsanoğlu, Muharrem İnce’den daha fazla oy mu aldı?

Evet. Sayın İhsanoğlu, 2014 seçimlerinde %38,44 oy alırken; Sayın Muharrem İnce, 2018 seçimlerinde %30,64 oy almıştır.

Her ne kadar 2018 yılında Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, AKP karşısında muhalefetin daha güçlü ve birleşerek seçime tek adaylı girilmesini vurgulasa da, 2014 seçiminde Ekmeleddin İhsanoğlu gerekçe gösterilerek CHP kendi adayıyla seçime katılma kararı aldı.

Muhalif cepheden Muharrem İnce %30,64, Meral Akşener ise %7,29 oy alma başarısı gösterdi; Recep Tayyip Erdoğan %52,59 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

Kılıçdaroğlu “Tıpış tıpış sandığa gideceksiniz” İfadesini Kime Söyledi?

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan karşısında çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’na “oy vermeyeceğiz, bizi temsil etmiyor” diyen bazı yazar, akademisyen, siyasetçi ve elit kesimlere karşı bu ifadeyi kullanmıştır.

“Yurttaşın kaderiyle kimsenin oynamaya hakkı yok” diyerek seçimin önemini, sandığın boykot edilmesinin Erdoğan’a hizmet ettiğini belirtmiş, şımarıklığa yer olmadığını vurgulamıştır.

İlgili Videolar

 Sn Kemal KILIÇDAROĞL’nun boykot çağrılarına karşın tepkisi..